Kaedah promosi hartanah yang efektif. kajian kes : perumahan di Bandaraya Ipoh, Perak / Noryanto Asroun Mohamad Asroun ... [et al.] - Mohamad Asroun, Noryanto Asroun; Mustaffa, Mohd Fadzli; Abdul Ghani, Rohaya; Ismail, Noor Halil (2012)
Kegunaan saluran promosi untuk memasarkan hartanah kediaman adalah semakin meluas di Malaysia. Disamping kelebihan strategi pemasar hartanah, keberkesanan promosi hartanah turut bergantung kepada medium pilihan pembeli. Kajian ini diadakan dengan objektif untuk mengenalpasti kaedah promosi yang paling efektif dari perspektif pemasar hartanah dan pembeli dan mencadangkan campuran promosi yang perlu diberikan perhatian oleh pemasar hartanah khususnya di kawasan kajian. Data yang diperolehi melalui dua set borang soal selidik telah disusun dan dianalisa dengan membuat perbandingan skor mean. Hasil penemuan kajian menunjukkan bahawa kaedah pengiklanan dalam surat khabar/majalah merupakan kaedah promosi yang paling efektif pada masa sekarang dan bagi masa akan datang, promosi melalui internet/laman web bakal menjadi kaedah pilihan pada masa akan datang. Penemuan kajian juga menunjukkan kombinasi kaedah-kaedah seperti pengiklanan dalam surat khabar/majalah, rumah contoh/model rumah dan internet/laman web sesuai untuk digunakan pada masa sekarang. Pada masa akan datang pemasar hartanah seharusnya menentukan kombinasi kaedah internet/laman web, pengiklanan dalam surat khabar/majalah, papan tanda dan rumah contoh/model rumah. Penemuan-penemuan kajian ini boleh digunakan sebagai data asas dan panduan kepada pemaju dan ejen hartanah dalam memasarkan produk-produk kediaman mereka.