Perkembangan penulisan ilmu matematik dan astronomi di Baghdad (132-656h) / Izziah Suryani Mat Resad @ Arshad … [et al.] - Mat Resad @ Arshad, Izziah Suryani; Sidik @ Mat Sidek, Roziah; Jamsari, Ezad Azraai; Mat Zin, Farid (2004)
Ilmu Matematik dan astronomi merupakan dua cabang ilmu yang berkembang pesat pada zaman ‘Abbasiyyah. Perkembangan ini diwarnai dengan kemunculan ramai sarjana Islam yang menghasilkan karya dalam jumlah yang banyak. Kajian ini bertujuan memaparkan sejauh mana perkembangan penulisan ilmu matematik dan astronomi berlaku sepanjang era yang dikaji. Kajian ini juga cuba mengetengahkan sarjana-sarjana Islam dalam kedua-dua bidang tersebut untuk memasyarakatkan peranan dan sumbangan mereka dalam perkembangan ilmu-ilmu tersebut. Metode kajian adalah berasaskan penyaringan dan penganalisaan maklumat daripada sumber-sumber bertulis. Hasil kajian mendapati bahawa kemuncak perkembangan penulisan berlaku pada abad ke-9 dan 10M dengan kelahiran tokoh-tokoh seperti al-Khawarizmi, al-Kindi, al-Buzjani, al-Khayyarr dan al-Tusi. Masing-masing bukan sekadar menghasilkan sebuah karya sahaja dan kajian mereka ternyata melahirkan penemuan baru yang memberi sumbangan yang besar kepada perkembangan ilmu matematik dan astronomi seterusnya.