Kesenian dan hiburan bermartabat tinggi: Satu gagasan / Rasid Muhamad and Mohd Kamal Azman Jusoh - Muhamad, Rasid; Jusoh, Mohd Kamal Azman (2004)
Kertas kerja ini ingin memaparkan konsep kesenian dan hiburan bermartabat tinggi, yang tentunya bersendikan agama dan nilai yang penting dalam konteks negara Malaysia, iaitu Islam. Pemikiran yang sedcmikian dirasakan wajar, kerana melihatkan fenomena kesenian dan hiburan yang diamalkan sekarang terlalu bersifat hedonistik, bersalutkan kepentingan keuntungan kebendaan dan kewangan. Oleh itu, ianya perlu dilihat semula, agar ianya mengambilkira prinsip dan dasar yang sedia ada di samping menyesuaikan serta menghormati status Malaysia sebagai sebuah negara Islam. Dengan itu bolehlah pihak yang berkepentingan serta berkaitan membuat pendckatan yang lebih bertanggungjawab dan terhormat. Dengan itu baharulah seni dan hiburan yang dibenarkan dan disuburkan akan memberikan kesan dan pengaruh yang positif ke arah pencapaian wawasan 2020. Dan kesenian dan hiburan yang bermartabat tinggi itu dapat difahami dan diamalkan serta dihormati oleh semua pihak yang terlibat dalam kegiatan dan industri kesenian dan hiburan.