Penerimaan masyarakat terhadap sistem perbankan Islam di bahagian Samarahan / Saimi Bujang ... [et al.] - Bujang, Saimi; Omar, Syarifah Anom; Ali Hasan, Ahmad Rozaini (2013)
Penerimaan masyarakat Malaysia yang terdiri daripada islam dan bukan islam terhadap produk perbankan Islam dan sistem perbankan islam menggambarkan peningkatan. Namun, terdapat segelintir masyarakat di Malaysia yang masih meragui tentang kewujudan sistem perbankan islam di bank-bank konvensional. Lantaran itu, penyertaan masyarakat Sarawak dalam sistem perbankan İslam amat menarik untuk dikaji. Persoalan kajian adalah untuk mengenal pasti penerimaan masyarakat terhadap sistem perbankan islam di Bahagian Samarahan. Hal ini disebabkan masih ramai masyarakat Malaysia terutamanya orang islam sendiri yang beranggapan bahawa perkhidmatan yang ditawarkan oleh perbankan islam adalah sama seperti perkhidmatan perbankan yang beroperasi secara konvensional.