Kepentingan penghasilan komik pendidikan dalam acuan tempatan / Hadi Akbar Dahlan. - Dahlan, Hadi Akbar (Faculty of Communication and Media Studies, Universiti Teknologi MARA, 2020)
Komik pendidikan adalah jenis komik yang memberi fokus menyampaikan ilmu kepada pembaca. Walau bagaimanapun, kebanyakan komik pendidikan yang dijual di Malaysia adalah komik pendidikan asing yang telah dialih bahasa kepada bahasa Melayu untuk pasaran tempatan. Apa yang pasti, kandungan komik pendidikan asing ini yang menggunakan latar budaya luar untuk menyampaikan ilmu kepada pembaca tempatan telah menimbulkan kebimbangan akan kebarangkalian bahawa generasi muda kini dan akan datang akan lebih mengenali budaya luar berbanding budaya tempatan. Maka, masa sudah tiba untuk komik pendidikan dengan ciri-ciri Malaysia dihasilkan untuk masyarakat Malaysia. Makalah ini membincangkan kepentingan penghasilan komik pendidikan dalam acuan tempatan. Perbincangan ini disertakan dengan contoh kajian kes komik pendidikan luar negara. Pengkaji juga membincangkan cabaran penghasilan komik pendidikan dengan acuan tempatan dan mengemukakan cadangan untuk menggalas cabaran tersebut. Secara tuntasnya, perbincangan berilmiah mengenai komik pendidikan dalam acuan tempatan amatlah diperlukan supaya lebih banyak usaha untuk menghasilkan komik pendidikan tempatan dapat dimulakan dan diusahakan dengan lebih meluas.