Majalah humor gila-gila'. Perkembangan gaya dan tema kartun (1978-2008) / Muliyadi Mahamood - Mahamood, Muliyadi (2010)
Tarikh 1 April 1978 merupakan suatu detik bersejarah dalam dunia penerbitan kartun tempatan, kerana pada tanggal tersebut lahirlah majalah Gila-Gila, majalah ikonik bagi genre humor dan kartun berbahasa Melayu di negara ini. Sejak kelahirannya, Gila-Gila telah melakar pelbagai sejarah penting dalam landskap perkembangan seni lukis kartun dan penerbitan tanah air dengan menjadi perintis, pencetus, penggalak, trendsetter, melahirkan ramai tokoh dan kartunis baru, dan yang lebih penting mengangkat martabat dan kedudukan seni lukis kartun dan komik secara umumnya. Melewati pelbagai cabaran dunia penerbitan, persaingan, perkembangan sosiobudaya, politik, ekonomi dan pembangunan teknologi, majalah ini kekal bertahan sehingga ke hari ini dengan terus menjadi cerminan identiti kemalaysiaan dan kemelayuan dalam kartun tempatan. Digerakkan pada awal kelahirannya oleh tokoh-tokoh penting seperti Jaafar Taib, Azman Yusof, Zainal Buang Hussein, dan Mishar, kejayaan Gila-Gila pada era awal itu dapat diukur menerusi sambutan hebat masyarakat yang di luar jangkaan mereka.