Tahap pemahaman pelajar dalam konsep magnetik dan optik: kajian kes PHY 193 / Noorezal Atfyinna Mohd Napiah, Nor Fadhlin Jaafar and Ahmad Nazis Alias. - Mohd Napiah, Noorezal Atfyinna; Jaafar, Nor Fadhlin; Alias, Ahmad Nazis (2009)
Tujuan utama kajian ini dijalankan adalah untuk mengetahui pemahaman konsep optik dan magnetik adalah melalui teori atau pengiraan. Di samping itu, mengenalpasti sama ada latar belakang pendidikan keluarga mempengaruhi minat pelajar dalam fizik, mengenalpasti sikap pelajar terhadap fizik dan mengenalpasti pelajar yang tidak memahami konsep fizik. Instrumen dalam kajian ini merupakan set borang soal selidik dan soalan kaji selidik. Responden kajian yang digunakan terdiri daripada pelajar semester 1 di Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan pelajar semester 2 di Fakulti Kejuruteraan Mekanikal yang mengambil subjek PHY 193 iaitu Physics For Engineering II. Responden yang terlibat adalah seramai 58 orang yang terdiri daripada 9 orang perempuan dan 49 orang lelaki. Data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan statistik deskriptif, kaedah Pekali Korelasi Pearson r dan Kaedah Pearson Chi-Square. Dapatan analisis korelasi Pearson mendapati bahawa wujudnya hubungan yang signifikan antara pemahaman konsep optik dan magnetik melalui pengiraan. Anal isis Pearson Chi- Square menunjukkan bahawa tiada hubungan yang signifikan antara latar belakang pendidikan ibu bapa dengan minat terhadap fizik. Dapatan kajian ini juga mandapati bahawa seramai 44 orang responden mempunyai sikap yang positif terhadap fizik dan seramai 54 orang responden yang tidak memahami konsep optik sementara 34 orang responden yang tidak memahami konsep magnetik.