Kajian penerokaan peluang kerjaya sebagai pekerja binaan di Negeri Perak / Norazlin Mat Salleh ... [et al.] - Mat Salleh, Norazlin; Mohd Nor, Ilyana Bazlin; Lop, Nor Suzila; Mohd Kamar, Izatul Farrita; Che Pin, Siti Fairuz; Senawi, Asma (2012)
Pembangunan modal insan adalah satu isu penting yang sering dibincangkan,terutamanya di alaf baru. Perbincangan tersebut tidak hanya melibatkan peringkat makrotetapi juga di peringkat mikro. Ini menunjukkan bahawa kebanyakan negara-negara menyedari keperluan dan pembangunan modal insan dalam era globalisasi termasuk Malaysia. Di dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) pembangunan modal insan adalah salah satu agenda utama yang dibincangkan termasuk Negeri Perak di dalam perancangan untuk mencapai negeri maju pada tahun 2015. Di antara elemen penting di dalam Deraf Laporan Akhir Pelan Strategik Perak Maju 2015 yang disediakan oleh Unit Perancang Ekonomi 6egeri Perak adalah modal insan serta ingin mewujudkan peluang yang lebih besar untuk pembangunan komersial dan menambah peluang pekerjaan yang lebih besar untuk meningkatkan kualiti hidup rakyat. Di dalam rekabentuk pelan tindakan strategik menyatakan sektorsektor yang perlu diberi perhatian adalah 1.Pembuatan, 2.Bioteknologi, 3.Pelancongan, 4.pendidikan dan pembangunan sumber manusia, 5.pembinaan, 6.Pertanian dan 7.ICT. Tambahan lagi, dari segi Strategik Pembangunan di antaranya adalah Pembangunan Sumber Manusia dan Latihan serta Meningkatkan Taraf dan kualiti Kehidupan. Diantara tahun 2008 sehingga 2019 kerajaan 6egeri Perak mensasarkan peluang pekerjaan di dalam industri pembinaan adalah seramai 83,810. Oleh itu tenaga kerja tempatan haruslah menyedari dan meletakkan kerjaya ini sebagai kerjaya pilihan serta dapat memberi prospek yang tinggi dan lumayan serta mempunyai masa hadapan yang cerah.