Syarikat Aneka Food Sdn. Bhd.: Pemprosesan Kerepek Udang dan Cakar Ayam / Shamshul Izhar Mohd Salleh … [et al.] - Mohd Salleh, Shamshul Izhar; Selamat, Norman; Basiron @ Kadir, Norman; Halid, Abdul Halim; Mazlan, Nik Syamsul Faizal; Hashim, Azhaari (2000)
Syarikat Aneka Food Sdn. Bhd. merupakan syarikat yang menawarkan makanan tradisoanal yang dijangka akan memberikan keuntungan yang banyak. Perniagaan yang dijangka akan beroperasi pada Bulan December 2003 berhasrat memenuhi keperluan aneka keropok untuk citarasa masyarakat tempatan yang inginkan kelainan. Lokasi perniagaan kami bertempat di kawasan perindustrian Kelemak. Kilang ini merupakan sebuah kilang memproses dan mengedar aneka keropok dan makan tradisional yang menawarkan pelbagai pilihan keropok di sekitar Kelemak, Alor Gajah,Melaka dan bahagian selatan semenanjung Malaysia. Kami memilih tempat ini kerana ia merupakan kawasan yang sesuai untuk menjalankan operasi syarikat iaitu proses pembuatan yang mana memberikan peluang pekerjaan kepada penduduk kawasan operasi. Kawasan perindustrian tersebut juga berdekatan dengan bandar Melaka dan Alor Gajah yang hanya sejauh 20 KM dan 2 KM. Kemudahan yang disediakan juga adalah lengkap dengan kemudahan seperti air, elektrik dan jalan raya, Projek ini juga untuk memenuhi keperluan matapelajaran Asas Keusahawanan (ETR 300). Kami bercadang untuk memperkenalkan makanan tradisional ini supaya dapat bersaing dengan makanan dari negara luar. Pada pendapat kami perniagaan ini dapat berkembang dengan lebih meluas lagi kerana ianya mempunyai permintaan yang banyak dan keadaan pasaran yang mempunyai potensi untuk maju.