Hubungan gaya kepimpinan pemimpin Universiti Teknologi Mara Cawangan Sarawak Kampus Samarahan terhadap prestasi staf / Sueb Haji Ibrahim ... [et al.] - Haji Ibrahim, Sueb; Pyeman, Jaafar (Universiti Teknologi MARA Cawangan Sarawak, 2002)
Kajian yang dijalankan ini melibatkan tiga aspek utama dalam pengurusan sesebuah organisasi khususnya UiTMCSKS iaitu gaya kepimpinan seseorang pemimpin, persekitaran(iklim) organisasi yang dibentuk dan tahap prestasi staf di bawah kawalannya. Tujuan kajian ini adalah bagi melihat samada terdapat hubungan yang signifikan di antara gaya kepimpinan yang berorentasikan struktur tugas dengan tahap pencapaian prestasi staf; melihat samada terdapat hubungan yang signifikan di antara gaya kepimpinan yang berorentasikan timbang rasa dengan tahap pencapaian prestasi staf dan melihat samada terdapat hubungan yang signifikan di antara gaya kepimpinan yang berorentasikan gabungan kedua-dua gaya tersebut dengan tahap pencapaian staf.