Persepsi, kesedaran dan tindakan masyarakat Islam terhadap makanan berasaskan daging ayam halal - Kajian kes di Kuching, Sarawak / Abang Sulaiman Bin Abang Salleh ... [et al.] - Abang Salleh, Abang Sulaiman; Hasbullah, Mohd Amran; Wan Yon, Wan Ariffin (Universiti Teknologi MARA, Cawangan Sarawak, 2006)
Mempastikan makanan adalah daripada sumber yang halal adalah tuntutan agama Islam. Terdapat garis panduan di dalam Islam bertujuan menentukan kehalalannya, kefahaman dan penjelasan kepada pengusaha dan pengguna sama ada Islam atau tidak mengenai aspek penyediaan, pemprosesan, penyimpanan, pembungkusan, pengendalian dan pengangkutan mengikut Syarak. la telah digariskan oleh JAKIM dan jabatan-jabatan agama Islam negeri. Maka kajian ini diwujudkan adalah untuk mengkaji sejauh mana persepsi masyarakat Islam Kuching Sarawak khasnya dalam menyedari dan mengenali tindakan mereka dalam menangani isu berasaskan daging ayam halal di sekitar mereka. Ini kerana isu berkaitan dengan penandaan HALAL masih lagi menjadi perbincangan di kalangan masyarakat. Masih berlaku penyelewengan atau kecuaian yang tidak disedari sama ada dilakukan oleh pengusaha Islam atau bukan Islam. Disebabkan wujudnya pengusaha yang kurangnya pengetahuan agama, kesedaran, tidak sensitif dan pemantauan pihak berwajib maka, aktiviti rutin dirasakan tidak membawa was-was kepada pengguna Islam lain.