Pengeluaran sijil perakuan menduduki bangunan oleh pihak berkuasa tempatan / Jannatul Akmal Nizamuddin - Nizamuddin, Jannatul Akmal (2000)
Perkembangan ekonomi negara yang baik telah menggalakkan pembinaan bangunan yang begitu pesat terutamanya di dalam sektor perumahan, perdagangan dan perindustrian. Namun demikian setiap bangunan yang hendak didirikan tidak boleh sesuka hati di bina sebaliknya periulah melalui beberapa proses yang telah di tetapkan oleh undang-undang. Terdapat dua pihak yang utama yang terlibat di dalam proses-proses ini iaitu pihak pemaju atau pemilik dan Pihak Berkuasa Tempatan. Kebiasaanya rungutan kelambatan Perakuan Menduduki Bangunan (CF) sentiasa didengari dan menjadi permasalahan terhadap pihak-pihak yang berkenaan. Di dalam kajian ini akan menerangkan dengan lebih jelas berkaitan dengan proses yang dilalui di dalam membuat permohonan untuk CF yang bermula dari awal permohonan hinggalah Sijil Perakuan Menduduki Bangunan diperolehi. Kajian dissertasi ini akan melibatkan tiga Pihak Berkuasa Tempatan iaitu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Majlis Perbandaran Shah Alam dan Majlis Perbandaran Klang serta jabatan-jabatan lain yang terlibat.