Adaptasi filem 'Cool Runnings' dalam melatih pemanah dan pelajar UiTM Pahang / Mohamad Azmi Nias Ahmad and Mohd Aripin Amat - Ahmad, Mohamad Azmi Nias; Amat, Mohd Aripin (2013)
Di awal penubuhan Kelab memanah UiTM Pahang, suntikan semangat yang berkesan amat perlu bagi mereka terus berjuang dan mencapai matlamat yang telah ditetapkan. Filem 'Cool Runnings' telah digunapakai oleh jurulatih bagi membangkitkan semangat supaya tidak mudah berpulus asa, berfikiran terbuka dan global dengan hanya menggunakan sumber yang sedikit. Ianya terbukti berkesan apabila pemanah kelab ini telah berjaya membantu Pahang memenangi pingat Emas SUKMA pertama setelah 10 tahun kemarau pingat di SUKMA 2008 dan memecahkan rekod SUKMA 2010. Semangat yang ditunjukkan oleh empat atlet daripada Jamaica di dalam filem ini perlu dicontohi bukan hanya kepada atlet UiTM Pahang sahaja, tetapi juga oleh seluruh pelajar UiTM bagi mencapai Misi, Visi dan Objektif UiTM (Univesiti Teknologi MARA, 2010). Selain daripada itu, kertas ini akan membincangkan bagaimana nilai yang di tunjukkan di dalam filem ini menepati kesemua tujuh Model Graduan UiTM.