Latihan industri fakulti perakaunan : Cabaran dan kaedah penyelesaian / Mohamad Azmi Nias Ahmad …[et al.] - Ahmad, Mohamad Azmi Nias; Paino, Halil; Sayd Idris, Syed Iskandar Zulkarnain; Hairong, Shan (2013)
Latihan industri bagi Fakulti Perakaunan telah diwajibkan pada semester Disember 2003. Objektifnya adalah untuk memberi pendedahan kepada pelajar tentang suasana pekerjaan yang sebenar, supaya pelajar dapat memperolehi pengalaman bekerja bersesuaian dengan bidang yang diambil dan dapat membantu pelajar dalam memberi gambaran mengenai kerjaya di masa hadapan. Penulisan ini adalah bertujuan untuk menyediakan maklumat pengalaman koordinator latihan industri bagi Fakulli Perakaunan berkenaan dengan permasalahan, cabaran, halangan dan kaedah penyelesaian diawal pelaksanaanya. Pengetahuan dan pengalaman yang diraih oleh pelajar dibentangkan termasuk komen dan cadangan majikan dibincangkan. Seterusnya bagaimana Fakulli Perakaunan menanganinya bagi menyediakan pelajar untuk menghadapi dunia pekerjaan yang mencabar. Maklumat penulisan ini adalah diperolehi daripada catatan dua kumpulan pelajar yang menjalani latihan industri iaitu kumpulan pertama pelajar semester Nov 2003 hingga Jun 2004 dan kumpulan ke dua, pelajar semester Jun hingga November 2004. Cadangan samada keperluan latihan industri untuk diteruskan, ditambahbaik atau dihapuskan dibincangkan di akhir kertas ini.