Kajian kadar pendapatan usahawan kecil skim pembiayaan ikhtiar Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) Pahang / Mohd Zahid Laton … [et al.] - Laton, Mohd Zahid; Yunus @Junor, Harlina; Abd Majid, Azeman; Ashik Samsudin, Mawarti (2013)
Kajian ini memfokus kepada para peminjam Skim Pinjaman Mikro di negeri Pahang. Kajian dibuat ketika sesi kursus induksi keusahawanan yang dianjurkan bersama oleh Yayasan Pembangunan Ekanomi Islam Malaysia (YAPEIM) Negeri Pahang dan Amanah Ikhtiar Malaysia Negeri Pahang (AIM). Para peserta di dalam skim yang dinamakan Skim Pembiayaan Ikhtiar diberikan borang soalselidik mikro kredit untuk dipenuhi ketika sedang mengikuti kursus keusahawanan tersebut. Hasil kajian dijangkakan dapat membantu pengeluar pinjaman mikro dalam memutuskan jumlah pinjaman serta kadar balik bayaran pinjaman oleh peminjam. Ini dijangka dapat membantu keberkesanan dan kejayaan program pinjaman mikro pada masa yang akan datang.