Aplikasi AI-Quran digital dalam telefon pintar (Smart Phone) tablet terhadap pelajar asasi UiTM Pahang, Kampus Kuantan Sesi 2012/2013 / Norazmi Anas, Mohd Syahril Ibrahim and Ahmad Fadhir Mat Dahan - Anas, Norazmi; Ibrahim, Mohd Syahril; Mat Dahan, Ahmad Fadhir (2013)
Perkembangan sains dan teknologi moden masa kini secara umumnya mendatangkan kesan positif kepada masyarakat dari semasa ke semasa. Penciptaan teleton pintar (smart phone) atau tablet telah menjadi satu fenomena baru bukan sahaja kepada umat Islam malahan seluruh umat manusia seluruh dunia. Kajian ini akan menyingkap aplikasi gajet (smart phone/tablet) dalam pembacaan Al-Quran secara digital terhadap pelajar-pelajar Asasi (Undang-Undang & TESL) UiTM Kampus Kuantan Sesi 2012/2013. Dua objektif telah ditetapkan iaitu mengenalpasti tahap pembacaan dan mengkaji kecenderungan pelajar menggunakan telefon pintar atau tablet untuk membaca Al-Quran. Instrumen utama yang digunakan dalam kajian ini ialah soal selidik manakala analisis data lebih menjurus kepada statistik deskriptif menggunakan perisian SPSS 20.0 Kemudahan memuatnaik aplikasi Al-Quran secara digital ke dalam telefon pintar atau tablet menjadikan manusia khususnya umat Islam lebih kerap membaca Al-Quran tanpa sempadan masa dan tempat. Oleh itu, secara keseluruhannya. aplikasi Al-Quran dalam gajet moden meningkatkan ketakwaan umat Islam kepada Allah SWT.