Aktiviti dalam pembelajaran kemahiran menulis bahasa arab di UiTM dan UMP: Satu kajian perbandingan / Fauzi Azmi, Saiful Johari Musahar and Mohd Zaki Abdul Latiff - Azmi, Fauzi; Musahar, Saiful Johari; Abdul Latiff, Mohd Zaki (2013)
Kajian ini memaparkan perkembangan aktiviti-aktiviti yang menjuruskan kepada kemahiran menulis secara Khusus nya dilaksanakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Terdapat 25 jenis aktiviti kemahiran menulis yang disenaraikan dan melalui aktiviti-aktiviti ini juga pengkaji ingin mengetahui kekerapan setiap aktiviti dilakukan sepanjang satu semester pengajian berlangsung. Kepelbagaian aktiviti ini yang dilaksanakan mengikut tahap-tahaprrya inilah yang menjamin tercapainya objektif kemahiran menulis bahasa Arab di peringkat IPTA sebagai bahasa ketiga. Kajian perbandingan dilakukan di UiTM dan UMP untuk melihat persamaan dan perbezaan dalam melaksanakan aktiviti-aktiviti kemahiran menulis bahasa Arab dan serta implikasi dari aktiviti-aktiviti terhadap pelajar-pelajar