Defisit imbangan pembayaran dan beberapa implikasi polisi / Arifin Md Salleh - Md Salleh, Arifin (Institut Teknologi MARA, 1996)
Dari segi sejarah, Malaysia mengalami defisit imbangan pembayaran sejak tahun 1962, tempoh di antara tahun 1981-1983, tahun 1988 dan 1994-1995. Walaubagaimanapun terdapat perbezaan dari segi faktor faktor yang menyebabkan berlakunya defisit tersebut.