Kadar celik IT (IT Literacy) di kalangan siswa siswi Universiti Teknologi MARA / Mazelan Mustapa - Mustapa, Mazelan (1999)
Penyelidikan ini dijalankan dikalangan pelajar dari 3 fakulti terpilih di UiTM iaitu Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat, Fakulti Pentadbiian dan Undang-Undang serta Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan. Sejumlah 99, responden iaitu 36 siswa dan 63 siswi telah menjawab soalan-soalan di dalam borang soal selidik yang telah diedarkan. Didapati bahawa siswi mempunyai kadar literasi FT lebih tinggi dari siswa disemua tahap literasi. Kadar literasi IT yang tinggi juga didapati dikalangan pelajar dari fakulti yang memperuntukkan lebih subjek FT dalam sukatan pelajaran berbanding pelajar dari fakulti yang kurang memperuntukkan subjek IT dalam sukatan pelajaran. Penyelidikan ini turut mendapati siswa dan siswi sama-sama mengeluarkan perbelanjaan yang banyak untuk tujuan IT. Penggunaan FT didapati memainkan peranan amat penting dalam pembelajaran. Didapati juga siswa siswi dari fakulti yang kurang memperuntukkan subjek IT di dalam sukatan pelajaran menunjukkan peratusan yang tinggi untuk penggunaan komputer di Kafe Siber dan di rumah.