Al-Rahmaniah: Sejarah dan peranan yang Pernah dimainkannya dalam aktivlti-aktiviti Dakwah Islamiah di Malaysia / Zulkifli Dahalan - Dahalan, Zulkifli (Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang & Pusat Penerbitan Universiti (UPENA), 2008)
Perkembangan dakwah Islam di Malaysia selain dimainkan oleh badan badan yang ditubuhkan oleh pihak kerajaan seperti JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia), IKIM (Institut Kefahaman Islam Malaysia), dan YADIM (Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia), peranannya turut dilatari oleh beberapa pertubuhan dakwah yang ditubuhkan oleh kumpulan atau individuindividu tertentu. PAS (Parti Islam Se-Malaysia), ABIM (Angkatan Bella Islam Malaysia), JIM (Jemaah Islah Malaysia), dan beberapa NGO (pertubuhan bukan kerajaan) lain seperti Shura (Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia), PUM (Persatuan Ulama Malaysia) dan sebagainya. Namun, masyarakat seakan lupa dengan al-Rahmaniah, Badan Dakwah dan Kebajikan Islam Malaysia yang pernah berperanan aktif dalam kalangan intelektual Islam pada sekitar tahun 60-an dan 70-an dahulu. Al-Rahmaniah menjadi medium untuk berkumpul bagi sarjana dan kesarjanaan Islam dari pelbagai lapisan. Keaktifannya pada suatu ketika membawa kepada penyertaannya ke peringkat antarabangsa. Penulisan ini bertujuan untuk menyentuh sejarah dan peranan yang pernah dimainkan oleh al-Rahmaniah sebagai usaha mengenang kembali peranannya.