Tinjauan awal senarai pokok (Burseraceae & Dipterocarpaceae) di Hutan UiTM Pahang / Nik Hazlan Nik Hashim … [et al.] - Nik Hashim, Nik Hazlan; Kamarudin, Norashikin; Kusin, Mazlin; Zakaria, Shaikh Abdul Karim Yamani; Zainol, Khairilanuar; Rosli, Mohamad Aksso; Mustafha, Nazrie; Ab Ghani, Muslim (2013)
Sejumlah 46 spesies pokok daripada famili Burseraceae dan Dipterocarpaceae telah dikutip dan dicamkan sepanjang persampelan yang dilakukan dari bulan Februari 2012 hingga April 2013 di Hutan Pembelajaran UiTM Pahang. Kajian ini adalah untuk mengenalpasti jumlah spesies dari famili Burseraceae dan Dipterocarpaceae yang wujud di Hutan Pembelajaran UiTM. Hasil mendapati famili Burseraceae mencatatkan 19 spesies manakala famili Dipterocarpaceae 27 spesies. daripada jumlah tersebut famili Burseraceae dan Dipterocarpaceae mewakili 47.5% dan 17% daripada jumlah keseluruhan spesies yang wujud di Semenanjung Malaysia. Hanya dua spesies endemik di Semenanjung Malaysia telah dikenalpasti hadir dalam kajian ini dan sebanyak 37 spesies pokok telah disenaraikan dalam senarai pemuliharaan IUCN Red list Categories 2013 oleh World Conservation Monitoring Centre (WCMC).