Screen Employment / Marlina Muris... [et al.] - Muris, Marlina; Paimin, Noorhisham; Abd Latiff, Nurul Wahilah; Mohd Hasan, Siti Hajar Sheh (1996)
Keusahawanan begitu asing kepada kita sehinggalah selepas merdeka. Bermula pada pertengahan tahun 1970an menyedari kepincangan orang Melayu yang masih mundur dalam bidang ekonomi khususnya perniagaan dan perdagangan, dibandingkan dengan orang Cina, maka melalui Dasar Ekonomi Baru (DEB), kerajaan telah menyedarkan kembali di kalangan orang-orang Melayu tentang betapa pentingnya bidang keusahawanan ini. Titik tolak perniagaan di kalangan orang-orang Melayu di paksikan oleh kedatangan orang-orang Arab yang beragama Islam ke negeri Melaka pada abad 1500 Hijrah. Sesungguhnya menjalankan akfiviti keusahawanan adalah fardhu kifayah iaitu jika tiada umat Islam yang terlibat dalam bidang ini maka seluruh umat Islam akan berdosa. Sektor perkhidmatan merupakan satu bidang perniagaan yang kurang di ceburi dengan sepenuhnya oleh kaum bumiputera. Masih ramai yang tidak mengetahui prospek perniagaan ini secara mendalam. Menyedari hakikat ini, maka timbullah idea dan terdetik di fikiran kami untuk terjun dalam sektor perkhidmatan ini. Justeru itu, selaras dengan seruan kerajaan dalam menjayakan wawasan 2020 dan Masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera (MPPB), kami mengambil inisiatif untuk menceburi sektor perkhidmatan yang mencabar ini dan menikmati pulangan yang lumayan. Kami memilih agensi pekerjaan sebagai bentuk perniagaan kami memandangkan prospek perniagaan ini begitu meluas dewasa ini. SCREEN EMPLOYMENT merupakan sebuah agensi pekerjaan yang menjanjikan pekerjaan yang sesuai, memberikan kepuasan yang maksimum serta menepati kelayakan seseorang individu. Penubuhan agensi ini dapat mencapai objektif kerajaan dan sekaligus mengurangkan lagi kadar pengangguran ke tahap yang paling minimum. Kami yakin agensi pekerjaan ini dapat mencapai matlamat yang dirancangkan memandangkan potensi untuk berjaya dalam perniagaan ini amatlah cerah. Galakan dari kerajaan menambahkan lagi keyakinan dan kesungguhan kami untuk maju dalam bidang ini dan di tambahkan lagi dengan lokasi perniagaan yang amat strategik.Kami yakin perniagaan ini mempunyai potensi yang cerah untuk berdaya saing, berdaya tahan dan berdaya maju, Insyaallah.