Kesan ekstrak buah mangga dan enzim komersil terhadap penghasilan minyak isirong sawit dara / Hendrie Johann Muhamad Ridzwan …[et al.] - Muhamad Ridzwan, Hendrie Johann; Salimon, Jumat; Yusop, Mohamad Amir Shah; Mohammed, Anisah; Senawi, Syamsyir Akmal; Canda, Roger (2013)
Isirong sawit yang berwarna putih dilindungi oleh kulit keras terdapat di dalam buah kelapa sawit (Elaeis guineesis). Minyak isirong sawit dara terhasil daripada proses yang tidak menggunakan bahan kimia serta suhu yang tinggi. Di dalam kajian ini, proses penghasilan dilakukan dengan mencampurkan ekstrak mangga chukanan dan isirong sawit dengan nisbah 1:4 dan digoncang di dalam alat pengoncang kukusan air(waterbath shaker) pada suhu 31°C selama 24 jam pada 160 rpm. Penggunaan enzim- enzim komersit seperti protease dan amitase adalah sebagai perbandingan hasit dengan ekstrak mangga chukanan. Berdasarkan keputusan peratusan berat minyak dengan menggunakan ekstrak mangga, didapati minyak isirong sawit dara terhasit sebanyak 9.20% pada nitai pH 5 dan pada suhu 31°C. Peratusan berat minyak isirong sawit dara meningkat terhadap kenaikan suhu iaitu pada suhu 41°C dan suhu 51°C dengan peratusan berat sebanyak 11.04% dan 11.96%. Nilai asid dan nilai iodin minyak isirong sawit pada semua sampel minyak adalah rendah berbanding nilai rujukan. Nilai bahan tak tersabun minyak isirong sawit dara yang terhasil menggunakan ekstrak buah mangga ialah sebanyak 1.47%. Hasit keputusan analisis komposisi asid lemak yang dilakukan menyerupai nilai rujukan.