Perubahan peranan pustakawan akademik dalam era maklumat / Rozaimah Mat Sidek - Rozaimah, Mat Sidek (1999)
Perkembangan teknologi yang semakin pantas telah membuatkan peranan dan fungsi pustakawan akademik lebih mengutamakan matlamat mereka di dalam memberikan perkhidmatan yang berkesan. Terdapat perubahan yang ketara apabila pustakawan menjalankan peranan dan tugas mereka pada masa dahulu dan kini. Fungsi asas kepustakawanan masih tidak di lupakan, walau pun terdapatnya perkembangan sumber maklumat yang telah beralih kepada teknologi yang lebih sofistikated. Begitu juga dengan peranan pustakawan akademik yang beralih kepada profesional maklumat akademik. Ini adalah definisi yang luas kerana pustakawan akademik pada hah ini meiibatkan din mereka dengan semua yang ada kaitannya dengan maklumat. Profesional maklumat itu bersesuaian dengan perkembangan sumber maklumat yang merangkumi pelbagai bentuk seperti sumber maklumat elektronik termasuk CD-ROM, maklumat atas talian, Internet, pangkalan-pangkalan data dan sekarang ini ke arah perpustakaan digital dan virtual. Setiap perubahan yang berlaku di dalam era maklumat pustakawan akademik haruslah bersedia dengan setiap cabaran yang mendatang.