Penternakan Belut Secara Komersil : Eel World / Muhd. Hairul Azman Abas... [et al.] - Abas, Muhd. Hairul Azman; Nor Azman, Syazrie Adley; Ismail, Mohd Sukri; Saad, Hashim (2020)
Belut atau nama saintifiknya Anguilla sp. Merupakan sejenis ikan yang mempunyai pelbagai khasiat. Dari segi fizikalnya, belut merupakan sejenis ikan yang tahan lasak, mampu hidup di kawasan yang kering dan kurang daripada 0.1 % bekalan makanan selama lebih daripada tiga bulan. Daya tahannya yang luar biasa itu menyebabkan belut bukan hanya sukar untuk diperolehi malahan stuktur badannya yang licin itu memudahkan ia melepaskan diri dari ditangkap. Namun, kini belut dapat ditemak sepertimana kita mentemak ikan di kolamkolam temakan. Khasiatnya yang pelbagai di samping keper1uan guna bahan yang boleh di manipulasikan daripada tubuh badannya menyebabkan usaha mentemak belut menjadi salah satu cabang dalam pemiagaan yang dapat memberi pulangan yang lumayan. Oleh sebab itu, kami telah mengambil inisiatif untuk menubuhkan sebuah syarikat yang menjalankan uasaha mentemak belut secara komersil. Kami berpendapat bahawa projek ini adalah per1u memandangkan jumlah belut yang terdapat di pasaran sekarang ini adalah terhad dan tidak dapat menampung permintaan yang semakin meningkat.