Kesan amalan dan status kesihatan terhadap kemurungan di kalangan warga tua lelaki di Semenanjung Malaysia / Saharani Abdul Rashid, Mazura Mokhtar and Adzmel Mahmud - Abdul Rashid, Saharani; Mokhtar, Mazura; Mahmud, Adzmel (2011)
Kajian ini bertujuan melihat faktor-faktor amalan dan status kesihatan yang menyumbang kepada masalah kemurungan di kalangan warga tua lelaki yang berumur 60 tahun dan ke atas di Semenanjung Malaysia. Data yang digunakan dalam kajian ini diperolehi daripada Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia Ke-4 yang telah dilakukan oleh pihak Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN). Data yang diperolehi dianalisis menggunakan kaedah Statistik Diskriptif dan Regresi Logistik.. Antara pembolehubah-pembolehubah yang digunakan adalah tahap kesihatan, kekerapan mendapatkan rawatan, penyakit yang dihidapi, kekerapan melakukan senaman dan pemeriksaan kesihatan. Keputusan analisis menunjukkan bahawa sakit jantung koronori, keupayaan tenaga kerja menurun, resah tidak boleh tidur dan menghadiri upacara keagamaan adalah pembolehubah tidak bersandar yang mempengaruhi risiko kemurungan.