Transformasi dan pengukuhan penyelidikan dan penulisan di Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang melalui pengalaman di Universiti Malaysia Sabah / Muzamil Mustaffa - Mustaffa, Muzamil (2011)
Kertas kerja ini membincangkan transformasi dan pengukuhan penyelidikan dan penulisan di Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang (UiTMCP) melalui pengalaman di Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan, Universiti Malaysia Sabah. Objektif kertas kerja ini adalah bagi mengetengahkan sistem dan pengurusan yang membantu meningkatkan prestasi dalam penyelidikan dan penulisan di UiTMCP Sistem danpengurusan yang dibincangkan ialah geran penyelidikan universiti dan bantuan sumber luar, pindahan (virement) vot, vot perjalanan, arahan keluar menjalankan penyelidikan, pentadbiran, elaun kakitangan sokongan dalam menjalankan penyelidikan, pengangkutan, jaringan penyelidikan dan kerjasama, penubuhan pusat kecemerlangan, retreat - pengasingan (kajian semula penyelidikan, penulisan dan program akademik), program Ijazah Sarjana Muda dan pascasiswazah, prasarana penyelidikan dan penerbitan dalam jurnal dengan penarafan sukuan (quartile) - Qi. Langkah-langkah proaktif wajar dilaksanakan oleh UiTMCP bagi memastikan institusi ini berdaya maju dan menjadi pusat pengajian yang terkemuka di rantau ini dan peringkat antarabangsa, selaras dengan hasrat UiTM untuk mencapai matlamat universiti kelas dunia.