Penambahbaikkan sistem pengurusan fail jabatan menggunakan hasil inovasi CFMS / Mohd Norafizal Abd Aziz … [et al.] - Abd Aziz, Mohd Norafizal; Abd Aziz, Mohd Eizan Syafiq; Md Raus, Muhd Ikhsan; Sadjirin, Roslan; Ismail, Nor Zalina; Zakariah, Zazaleena; Hashim, Norhafizah; Hussain, Fazlin Marini (2011)
Permasalahan terhadap pengurusan fail jabatan antaranya kehilangan fail, susunatur yang tidak sistematik serta kehilangan fail yang kerap menjadikan operasi sesebuah jabatan di dalam pengurusan fail akan terjejas. Juga,peningkatan jumlah kos serta masa pencarian yang terlalu lama menjadikan permasalahan ini berterusan. Penambahbaikkan terhadap permasalahan ini telah dihasilkan melalui penghasilan inovasi sistem komputer atas talian yang dinamakan CFMS. Kertas kerja ini akan memperkenalkan sistem CFMS yang telah digunapakai di Jabatan InQKA, UiTM Pahang khususnya terhadap pengurusan fail kursus akademik (FKA) yang mana fail ini adalah merupakan fail akademik jabatan yang menjadi rujukan staf akademik dan akan dikemaskinikan pada setiap semester oleh staf akademik bagi setiap jabatan. Kajian keberkesanan penggunaan CFMS akan dipaparkan di dalam kertas kerja ini melalui kajian penggunaan serta perbincangan pengimplimentasian sistem CFMS di UiTM Pahang turut dinyatakan disamping kesimpulan dan cadangan turut diberikan terhadap penggunaan CFMS sebagai salah satu penambahbaikkan serta amalan pengurusan terbaik terhadap Jabatan di UiTM Pahang melalui penghasilan inovasi sistem komputer yang dihasilkan.