Penyediaan data berdigit untuk GIS dengan menggunakan data berformatkan MS1074: masalah, proses dan cadangan / Dr. Noordin Ahmad and Wang Yin Chai - Ahmad, Noordin; Wang, Yin Chai (Institute of Research, Development and Commercialization , Universiti Teknologi MARA, 1995)
Penggunaan data CAMS berformatkan MS 1074 dalam CIS telah menghadapi beberapa masalah dari pelbagai aspek. Oleh yang demikian, sebelum data tersebut digunakan sepenuhnya dalam GIS beberapa faktor dan proses perlu dilakukan ke atas data CAMS. Dalam laporan penyelidikan ini akan mengetengahkan masalah penggunaan data CAMS dalam GIS. Di samping itu, proses-proses yang perlu dilalui oleh data CAMS sebelum digunakan dalam GIS turut dikemukakan. Laporan penyelidikan ini juga telah mengemukakan cadangan berkemungkinan menggunakan sistem pakar dalam mangatasi masalah ralat yang di hadapi.