Pemuliharaan in situ sumber genetik tumbuhan di Malaysia / Sarina Hashim and Muzamil Mustafa - Hashim, Sarina; Mustafa, Muzamil (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2003)
Hutan tropika di Malaysia adalah salah satu daripada kawasan yang terkaya der tumbuhan di dunia. Usaha-usaha pemuliharaan in situ hutan tropika di Mala dapat dilihat dengan kewujudan taman negara, taman negeri dan hutan-hutan simpan. Walau bagaimanapun masalah pemuliharaan hutan telah wujud berikutan dengan pembangunan pesat dalam negara. Beberapa impak daripada kegiatan manusia telah mempengaruhi hutan secara langsung ataupun tidak. Pemusnahan hutan dan pengeksploitasian berlebihan sumber-sumber semulajadi daripada hutan boleh menyebabkan pengurangan sumber genetik tumbuhan. Kepupusan flora bermaksud kehilangan sumber genetik tumbuhan untuk selama-Iamanya. Oleh itu adalah penting untuk mengurangkan kesan terhadap hutan semasa projek-projek pembangunan, pembalakan dan pertanian dijalankan. Kesedaran umum tentang kepentingan hutan patut dipupuk dan disemai dalam diri masyarakat. Sumber genetik tumbuhan mesti dipelihara dan dipulihara kerana bahan genetik ini amat berguna dalam penyelidikan masa depan terutama dalam usaha pembiakbakaan dan penambahbaikan tumbuhan.