Asas Keusahawanan (ETR 300) : Teratak Lagenda Chaley (TLC) / Suhaida Md Saad... [et al.] - Md Saad, Suhaida; Md Fauzi, Fazliyani; Hanafi@Zulkifli, Nooryanis; Ahmad, Anis Azura (1999)
Timur Sepakat adalah sebuah syarikat yang menyediakan satu perkhidmatan penginapan untuk para pelancong yang mengunjungi Pulau Tuba. Syarikat Timur Sepakat akan menyiapkan dan menyediakan sebuah chalet yang diberi nama sebagai Teratak Lagenda Chaley (TLC). Chalet ini wujud atas dasar perkongsian yang dijalankan oleh kami untuk merealisasikan impian untuk mewujudkan satu tempat penginapan yang selesa serta dilengkapi dengan ciri-ciri ketimuran yang sejati. Selain itu juga ianya menyahut seruan kerajaan untuk menggalakkan pelancongan dalam negeri. Pengusahaan ini dijalankan dengan bermodalkan RM 1.1 juta. Jumlah sumbangan daripada ahli syarikat ialah sebanyak RM 200,000 setiap seorang. Jumlah ini di persetujui oleh setiap ahli rakan kongsi yang mana ianya adalah daripada wang simpanan masing-masing berserta dengan sumbangan daripada pihak lain seperti ahli keluarga dan sebagainya. Seterusnya menjadikan jumlah yang terkumpul daripada ahli rakan kongsi ialah RM 800,000. Modal bertambah menjadi RM 1.1 juta hasil daripada pinjaman dari pihak bank sebanyak RM 300,000.