Tinjauan masalah pemahaman asas persamaan pembeza di kalangan pelajar kejuruteraan - Satu kajian kes / Daud Mohamad - Mohamad, Daud (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2003)
Satu tinjauan dijalankan kepada sekumpulan 102 orang pelajar diploma kejuruteraan elektrikal untuk melihat bentuk masalah yang wujud yang menyebabkan pencapaian mereka di dalam topik persamaan pembeza tidak memuaskan. Daripada tinjauan didapati bahawa terdapat tiga bentuk masalah yang wujud iaitu yang pertama, kurang penguasaan di dalam konsep pembezaan, yang kedua, pemahaman konsep kamiran yang longgar dan yang ketiga, kurang kemahiran dalam memudah ungkapan aljabar dalam penyelesaian matematik