Potential health risk from heavy metals via seafood consumption in Kuala Selangor / Azreen Shafila Abdullah - Abdullah, Azreen Shafila (2015)
Pengenalan: Ikan dan kerang-kerangan adalah pemakanan protein utama berbanding daging dan produk ternakankeranaterkandung protein, nutrisi penting, mineral, asid lemak, dan vitamin. Ikan dan kerang-kerangan dapat mengumpul bahan-bahan toksik dari persekitaran hidup mereka. Heavy metals constitute one of the most hazardous substances that could be accumulated in marine fish and shellfish. Logam berat merupakan salah satu bahan yang paling berbahaya yang boleh terkumpul di dalam ikan dan kerang-kerangan. Tujuan kajian ini adalah untuk menuntukan potensi risiko kesihatan daripad logam berat (Pb, Zn, Cu, Cd) melalui pengambilan makanan laut. Ka.edah: Kajian keratan rentas silang dijalankan untuk kajian ini. Dua pasar basah terletak di daerah Kuala Selangor telah dipilih untuk menagmbil 90 sampel mengandungi ikan kembung (Rastrelliger kanagurta), sotong(Loligo valgaris) andkerang (Anadara granosa). Spektrometer serapan atom (AAS) digunakan untuk analisa sampel Keputusan: Keputusan menunjukkan kepekatan Cu, Cd, Pb dan Zn dalam ikan kembung {Rastrelliger kanagurta), sotong(Loligo valgaris) dan kerang (Anadara granosa) adalah di bawah had yang dibenarkan oleh Peraturan Makanan 1985 dan WHO/FAO kecuali Pb dalam kerang (Anadara granosa). Indek bahaya menunjukkan kurang daripada 1. Kesimpulan: Kajian ini menunjukkan tiada potensi risiko kesihatan daripada pengambilan makanan laut di Kuala Selangor.