Alyzar Scarf Manufacture / Abdul Rahman Saleh…[et al.] - Saleh, Abdul Rahman; Othman, Azham; Mohd Aziz, Azila; Sidek, Harlina; Abdul Rahman, Liliwaty; Noh, Mohd Zarr (1997)
Keusahawanan begitu asing kepada kita sehinggalah selepas Merdeka. Bermula pada pertengahan tahun 1997 menyedari kepincangan orang melayu yang mundur dalam bidang ekonomi khususnya perniagaan dan perdagangan dibandingkan dengan orang cina. Oleh itu melalui Dasar Ekonomi Baru (DEB) kerajaan telah menyediakan orang ramai khususnya kaum bumiputera tentang pentingnya bidang keusahawanan ini. Sesungguhnya menjalankan aktiviti keusahawanan adalah fardu kifayah iaitu jika tiada umat Islam yang terlibat dalam bidang ini maka seluruh umat Islam akan berdosa. Sektor pembuatan merupakan satu bidang perniagaan yang kurang diceburi dengan sepenuhnya oleh kaum bumiputera. Masih ramai yang tidak mengetahui prospek perniagaan ini secara mendalam. Menyedari hakikat ini, maka timbullah idea dalam fikiran kami untuk menerajui bidang pembuatan ini. Jesteru itu, selaras dengan seruan kerajaan dalam menjayakan wawasan 2020 dan Masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera (MPPB), kami mengambil inisiatif untuk menceburi sektor pembuatan ini dan memperolehi pulangan yang lumayan.