Faktor yang menggalakkan penglibatan siswi di dalam sukan wanita: satu tinjauan kualitatif / Ani Mazlina Dewi Mohamed...[et al.] - Mohamed, Ani Mazlina Dewi; Abdul Latif, Rozita; Anak Kada, Lily; Omar Fauzee, Mohd. Sofian (ACRULeT, Faculty of Education & UiTM Press, 2008)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi penglibatan penuntut wanita di universiti dalam bidang sukan. Sepuluh sampel terdiri daripada penuntut universiti yang pernah menyertai program Sukan Wanita Kebangsaan 2007 telah bersetuju untuk ditemu bual. Responden ini telah bersetuju untuk melakukan rakaman temu bual bagi tujuan kajian ini. Semua rakaman temu bual ditranskrip semula oleh pengkaji dan digunakan untuk menentukan tema-tema utama dalam kajian. Tiga tema utama telah diperolehi daripada hasil analisis iaitu bersukan, intrapersonal dan interpersonal. Dapatan menunjukkan bahawa keseronokan merupakan faktor utama penglibatan wanita dalam bidang sukan. Cadangan dan penemuan kajian turut dibincangkan dalam kajian ini.