Adat melenggang perut : antara adat dan Islam / Anis Mardiana Ahmad...[et al.] - Ahmad, Anis Mardiana; Kasim, Kartini; Muhammad, Nadiah Nur Syahirah; Che Hussain, Wan Siti Esah; Ismail, Nur Sa’aidah (2015)
“Biar mati anak, jangan mati adat”, begitulah kuatnya pegangan masyarakat Melayu dengan adat yang diwarisi turun temurun. Kebanyakan adat Melayu banyak dipengaruhi oleh agama Hindu, antaranya adat melenggang perut. Adat melenggang perut merupakan adat yang masih diamalkan oleh segelintir masyarakat Melayu yang mana adat ini dilakukan pada ibu yang hamil tujuh bulan. Ritual melenggang perut yang dijalankan oleh bidan memerlukan beberapa peralatan bagi melengkapkan ritual tersebut. Masyarakat Melayu percaya bahawa ritual ini perlu diadakan bagi memelihara anak dalam kandungan, memudahkan kelahiran, menentukan jantina anak yang dikandung, serta bagi mengelakkan kecelakaan pada ibu dan juga bayi yang dilahirkan. Namun, dewasa kini jika diperhatikan adat ini kian dilupakan akibat arus kemodenan dan juga disebabkan kesedaran terhadap ajaran Islam. Adakah adat melenggang perut ini akan dilupakan?