Pengurusan harta dalam Islam: hibah sebagai instrumen dalam menjamin kemaslahatan masyarakat di Alam Melayu / Nor Azlina Abd Wahab ... [et al.] - Abd Wahab, Nor Azlina; Che Man, Norajila; Ab Hamid, Norafifah (2015)
Islam menganjurkan kepada umatnya agar berusaha mencari dan mengumpul harta kekayaan, selagi mana ianya tidak bercanggah dengan syariat. Namun begitu, adakalanya manusia terlupa bahawa harta kekayaan yang dicari tidak akan membawa kebahagiaan sekiranya tidak diuruskan dengan baik. Bagi memastikan harta kekayaan yang di kumpul akan membawa kepada kebahagiaan dan kesejahteraan keluarga, maka ianya perlu kepada perancangan yang rapi. untuk tujuan itu, Islam telah menggariskan beberapa instrumen penting dalam perancangan pengurusan harta, antaranya ialah sistem faraid, hibah dan wasiat. Hibah merupakan salah satu akad daripada sistem muamalat Islam yang kompleks. Ianya merupakan sebahagian daripada undang-undang Islam. Kajian ini dilakukan bagi mengetengahkan konsep hibah sebagai salah satu instrumen yang perlu dilaksanakan sebagai alternatif bagi memastikan pengurusan dan perancangan harta umat Islam dapat dilaksanakan sebaik mungkin. Sekiranya hibah ini diuruskan dengan teratur dan menepati kehendak syarak, ianya dapat menjamin kemaslahatan kaum kerabat terdekat yang memerlukan bantuan, serta masyarakat di Alam Melayu umumnya.