Satu kajian awal kedudukan masjid di Negeri Perlis / Ustaz Idris Ahmad , Ustaz Ismail Md. Saman , Abdul Rashid Said Asghar , Yahya Ismail , Abdul Rahman Said - Ahmad, Idris; Md. Saman, Ismail; Said Asghar, Abdul Rashid; Ismail, Yahya; Said, Abdul Rahman (Academy of Contemporary Islamic Studies, 1998)
Institusi Masjid merupakan tapak asas di dalam pembangunan ummah. Kepentingannya menjadi tuntutan yang diperjelaskan di dalam Al-Quran dan Hadis. Begitu juga kupasan -kupasan yang diketengahkan oleh para sahabat Rasulullah dan para tabien. Sewajarlah kecenderungan untuk mengimarahkan serta membangunkan masjid ke tahap zaman kegemilangannya merupakan satu agenda besar bagi masyarakat Islam hari ini. Sehingga kini sudah banyak perbincangan, bengkel, seminar dan muzakarah diadakan di peringkat negeri, negara serta peringkat rantau kepulauan Melayu Asia Tenggara. Beberapa pendekatan dan kaedah pengurusan dapat dikongsi bersama. Atas kesedaran inilah maka kajiselidik awal masjid di peringkat Negeri Perfis dijalankan. Pada asasnya penyeiidikan cuba mendapatkan seberapa banyak fakta dan data asas bagi mengupaskan dan mengukuhkan pandangan umum tentang permasalahan dalam pengurusan dan pengimarahan masjid. Percubaan awal akan tertumpu kepada isu asas seperti aspek sikap ahli kariah, jentera pengurusan masjid dan pandangan umum berkaitan dasar dan polisi pentadbiran masjid-masjid di negeri Perlis.