Potensi penggunaan kontena ISO perkapalan sebagai rumah mampu milik di Malaysia / Amran Abdul Rahim, Ar Mohamad Zaki Yusof and Zakaria Yaa'cob - Abdul Rahim, Amran; Zaki Yusof, Ar Mohamad; Yaa'cob, Zakaria (2012)
Laporan ini disediakan bagi menilai tentang potensi penggunaan kontena ISO perkapalan sebagai rumah mampu milik. Kontena ISO perkapalan ini boleh didapati secara meluasnya dan adalah merupakan salah satu sumber pembangunan yang murah. Walaubagaimanapun, persoalan kenapa sumber ini tidalrdigunapakai secara mutlak di Malaysia tidaklah di ketahui. Atas dasar inilah, laporan ini di kaji untuk menilai tentang potensi kepenggunaannya dan mengenalpasti longgokkan jumlah kontena lebihan ( surplus ) yang boleh digunapakai untuk tujuan pembangunan rumah mampu milik. Matlamat laporan adalah untuk mengenalpasti bagaimana kontena ISO perkapalan ini di gunakan, kaedah yang di terima pakai, lokasi di mana perletakannya dan tujuannya secara domestik di Malaysia dan juga penggunaannya secara meluas di pasaran global. Permintaan semasa terhadap sektor pembinaan khasnya di Malaysia akan diambil kira dan peluang bagi menyakinkan penggunaan kontena ISO sebagai kaedah alternatif bangunan di nilai dengan statistik kontena yang sedia ada di Malaysia