Shamsiah Fakeh: Nasionalis atau Ahli Politik? / Ramlah Adam - Adam, Ramlah (2010)
Nama Shamsiah Fakeh tidak asing lagi kepada peminat dan pengkaji sejarah politik negara.Pemergiannya pada 20 Oktober 2008 lalu adalah pemergian seorang aktivis politik yang mempunyai pelbagai liku dan warna corak politiknya.Ada pihak yang menganggapnya sebagai nasionalis dan ada juga yang menganggapnya penderhaka negara.Yang mana satu benar?Mungkin fakta sejarah dan interpertasi yang berdasarkan fakta sejarah yang betul dapat menjernehkan keadaan.