Korupsi dalam budaya politik Malaysia: satu tinjauan / Azizan Zainuddin...[et al.] - Zainuddin, Azizan; Yurni Ahmad, Noor Sulastry; Jaafar, Jas Laile Suzana (2010)
Korupsi merupakan satu fenomena yang sentiasa menghambat proses kemajuan dan pembangunan negara sehingga menimbulkan ketidakstabilan negara serta merencatkan keberkesanan pemerintahan sesebuah negara. Fenomena ini amat berleluasa dalam budaya politik Malaysia terutama di kalangan penjawat awam. Kos kehidupan yang semakin meningkat, pendapatan yang kecil, desakan hidup dan sebagainya menjadi pendorong kepada gejala ini berleluasa. Wacana ini bertujuan untuk membincangkan serta menganalisis budaya korupsi di kalangan penjawat awam dengan menggunakan teori prinsipal-agen, di mana pendekatan ini diaplikasikan untuk merujuk hubungan antara pihak kerajaan dan penjawat-penjawat awam. Kertas ini juga membincangkan sejauhmana prinsip ini berjaya dilaksanakan secara total. Melalui teori prinsipal-agen ini, pendedahan terhadap tahap pematuhan peraturan oleh agen dapat memberikan pemahaman kepada pihak berkuasa dan masyarakat. Ini adalah kerana pematuhan tanpa pemantauan akan membuka luas peluang untuk korupsi wujud di kalangan penjawat awam. Selain itu, kertas ini turut membincangkan secara ringkas senario korupsi di kalangan penjawat awam di Malaysia.