Perhubungan awam dalam menyampaikan mesej melalui filem : kajian kes filem Redha / Nadzirah A. Rahman - A.Rahman, Nadzirah (2017)
Kajian ini bertujuan untuk menerangkan fungsi perhubungan awam di dalam penyampaian mesej kepada masyarakat umum melalui filem. Objektif utama di dalam kajian ini adalah bertujuan untuk, menerangkan kepentingan filem dalam mendidik masyarakat, menjelaskan peranan perhubungan awam dalam menyampaikan mesej atau khidmat masyarakat melalui filem dan mengenalpasti skop kerja perhubungan awam. Kaedah kajian yang digunakan di dalam tesis ini adalah kaedah kajian kualitatif iaitu temubual, perpustakaan dan pencarian maklumat melalui internet. Penulis dapati bahawa perhubungan awam mempunyai tanggungjawab sosial dalam menyampaikan khidmat masyarakat kepada umum, maka penggunaan filem sebagai medium penyampaian mesej diguna pakai bagi memudahkan mesej disebarkan kepada umum, berbanding kaedah tradisional yang lazim digunakan.