Keperluan model pentaksiran kemahiran (psikomotor): suatu pendekatan holistik dalam Pendidikan Latihan Teknikal dan Vokasional (PLTV) / Zulkifli Mohd Sidi dan Mohd Nor Mamat - Mohd Sidi, Zulkifli; Mamat, Mohd Nor (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2017)
Pentaksiran (assessment) dalam sektor Pendidikan Latihan Tekanikal dan Vokasional (PLTV) adalah proses mendapatkan maklum balas berkaitan perkembangan kebolehan kemahiran psikomotor pelajar setelah melalui proses P&P. Lazimnya pencapaian berbentuk skor gred bersifat analitikal diperolehi menerusi sesi-sesi pengujiannya. Umumnya, maklum balas tersebut berguna untuk sesi terapi dan penambahbaikan kualiti sektor tersebut. Namun, kaedah tersebut kelihatan banyak didominasi oleh pengukuran elemen kognitif seperti amalan yang berjalan di peringkat pendidikan arus perdana. Oleh itu, tujuan penyelidikan ini adalah untuk meninjau dan mengenalpasti keperluan kepada pembangunan sebuah model pentaksiran kemahiran berasaskan psikomotor yang bersifat holistik di kalangan pengamal PLTV. Bagi menjalankan penyelidikan ini, metodologi ‘mixed-method’ telah digunakan dengan soal selidik (on-line) berserta pemerhatian (observation) ke atas amalan pentaksiran di kalangan pengajar kemahiran ‘train-oftrainer’. Penyelidikan telah memberikan keutamaan kepada data kuantitatif dengan maklum balas responden pada kadar 52.86%, manakala Cronbach Alpha pada tahap kebolehan-percayaan tinggi 0.78. Keseluruhannya, pembangunan model ini membantu penjajaran semula (align) di dalam menambahbaik amalan pentaksiran kemahiran sedia ada di dalam beberapa faktor seperti keunikan bidang kemahirannya, aktiviti fungsionalnya, norma kerjanya, keseimbangan nilai, ilmu spesifik dan kepelbagaian pendekatan manipulatif serta faktor mempengaruhinya iaitu transformasi dasar negara sektor PLTV.