Al-Sulh (perdamaian) menurut perspektif al-Qur’an / Mohd Asmadi Yakob - Yakob, Mohd Asmadi; Pauzi, Nasif Sidquee; Ahmad Ubaidah, Ahmad Faiz; Jamil, Makiah Tussaripah; Mohd Azli, Rafidah; Sharif, Dziauddin (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2017)
Sulh bermaksud perdamaian apabila satu kontrak diadakan bagi mencapai perdamaian antara dua pihak yang bertelagah. Sulh mempunyai peranan yang besar kepada masyarakat Islam bagi mewujudkan sebuah masyarakat yang aman sejahtera. Menyedari peranan Sulh sebagai satu kaedah penting bagi mencari perdamaian antara pihak yang bertelagah, kertas ini akan membincangkan konsep Sulh menurut perspektif al-Qur’an. Artikel ini merupakan suluhan awal bagi projek FRGS kami yang bertajuk ‘Adaptasi Model Rangka Kerja Sulh menurut Islam di Malaysia’. Kajian ini mengaplikasikan metode kajian perpustakaan dengan meneliti ayat-ayat al-Qur’an yang membincangkan tentang Sulh selain menyoroti perbincangan para mufassir tentang konsep Sulh. Metodologi yang digunakan ini bagi menyiapkan kajian ini sebenarnya adalah berdasarkan metodologi tafsir Mawdu’i yang membuat kajian makna lafaz Sulh berdasarkan ayat-ayat al-Qur’an sendiri.