Modul asas pembuatan sandal / Ibrahim Othman - Othman, Ibrahim (Universiti Teknologi MARA, Cawangan Melaka, 2019)
Pada masa kini terlalu banyak buku dan artikel berkaitan kasut telah diterbitkan tetapi kesemuanya mengenai ‘Fesyen’atau Trend terkini. Namun tiada pun artikel yang dikeluarkan mengenai cara-cara membuat pattern secara langkah demi langkah iaitu satu proses kritikal dalam menghasilkan sepasang sepatu atau sandal. Pemotongan corak atau pattern adalah satu proses yang sangat penting kepada pengeluar kasut untuk menghasilkan pelbagai jenis atau kategori kasut. Pemotongan pattern adalah satu proses menghasilkan bahagian atas kasut atau sandal yang melibatkan beberapa bahagian, dimana bahagian-bahagian ini dilukis diatas bahan seperti kulit atau pvc dan dipotong, kemudian dicantum melalui jahitan untuk menghasilkan bahagian atas atau uppers. Seorang pembuat pattern kasut yang baik mestilah sanggup mengorbankan masa dengan bekerja di setiap bahagian pembuatan kasut bagi mencari pengalaman supaya apabila proses pengeluaran kasut berjalan mereka akan dapat menyelesaikan masalah yang timbul.