Digital photogram: pengenalan teknik dan aplikasi baru dalam fotografi / Dona Lowii Madon, Raziq Abdul Samat dan Aidah Alias - Madon, Dona Lowii; Abdul Samat, Raziq; Alias, Aidah (Universiti Teknologi MARA, Cawangan Melaka, 2019)
Foto atau gambar dihasilkan melalui 2 elemen penting iaitu pendedahan kepada cahaya, dan operasi kimia. Bagi menghasilkan sesebuah imej foto, cahaya dikategorikan sebagai peranan primer dan penggunaan bahan kimia sebagai sekunder. Bahan kimia digunakan bagi mengekalkan imej laten atau bagi imej kelihatan secara kekal. Bahan kimia atau operasi kimia ini merupakan langkah terakhir dalam proses untuk menghasilkan imej kekal. Unsur penting dalam proses penyelidikan karya ini adalah menggunakan bahan fotosensitif, penyelesaian kimia dan bahan organik. Teknik-teknik ini adalah prafotografi; berkaitan dengan ukiran, lukisan, litografi, dan lain-lain daripada fotografi itu sendiri. Hipotesis kajian ini adalah penghasilan karya daripada kepelbagaian teknik fotografi konvensional boleh digunakan semula melalui pengimejan digital. Era digital telah membayangi proses asal untuk menghasilkan pelbagai kesan fotografi seperti nada sephia, calotype, toner, ‘dodging’ dan ‘burning’. Salah satunya ialah teknik fotogram. Proses fotogram berlaku apabila objek ditempatkan pada kertas yang sensitif. Fotogram merupakan teknik yang digunakan bagi menghasilkan imej hitam dan putih. Faktor utama tidak menggunakan bahan kimia adalah kerana bahan kimia yang digunakan untuk menghasilkan imej amat sukar untuk diperolehi pada hari ini. Oleh itu, pengarang mendapat cetusan idea melakukan proses fotogram yang mana hasilnya sama tanpa perlu memasuki bilik gelap dan tanpa menggunakan tindak balas kimia sebaliknya menggunakan teknologi pengimejan digital.