"IMMOLIMB™" penyelesaian masalah kepada imej prosedur angiografi anggota bawah yang kurang optimum / Halmi Shamsudin … [et al.] - Shamsudin, Halmi; NI, Nik Azuan; Nordin, Norman; Samian, Sa'don; Salahudin, Hafiz; AB, Azrul; Nordin, Norhafizan; Ismail, Meriam; Hassim, Rohaida; AWE, Wan Shoriya; Sap'e, Salwa (Institute of Quality & Knowledge Advancement (InQKA), 2018)
Prosedur angiografi adalah salah satu daripada prosedur pengimejan diagnostik untuk mengkaji saluran darah di dalam arteri dan vena. Pemeriksaan angiografi ini dilakukan dengan menyuntik cecair likat yang dipanggil media kontras ke dalam salur darah bagi mengenal pasti dengan jelas kawasan salur darah yang tersumbat. Prosedur ini melibatkan pendedahan sinar-x di kawasan salur darah tertentu dan dilakukan oleh pakar intervensi yang terpilih. Terdapat beberapa jenis pemeriksaan angiografi di antaranya ialah angiografi serebral/karotid, angiografi koronari, angiografipulmonari, angiografiperiferal dan angiografi renal. Permasalahan utama berlaku apabila pemeriksaan angiografi anggota bawah dilakukan kepada pesakit warga tua berumur 60 tahun dan ke atas yang menghidap diabetes tahap kritikal pada saluran darah keduadua belah kaki. Permasalahan yang berlaku ialah tiadanya alat cegah gerak khas sesuai untuk menyokong pergerakan kaki pesakit dan pesakit berada dalam keadaan yang kurang selesa untuk tempoh 2-3 jam ketika pemeriksaan. Ini mengakibatkan pakar-pakar sukar menganalisis dengan tepat salur darah kaki yang tersumbat disebabkan imej yang dihasilkan adalah kurang optimum. Daripadaprojekyang telah dilaksanakan, terdapat beberapa impak telah berjaya diperoleh iaitu penurunan imej sinar-x anggota kaki daripada 40.18% kepada 7.95%, penjimatan kos pembelian alat cegah gerak kaki sebanyak RM23,316.00, kos perubatan telah berjaya dikurangkan sebanyak RM630,000.00, dos radiasi telah dikurangkan sebanyak 72.72%, penjimatan masa pemeriksaan sebanyak 67.74%, alam sekitar telah berjaya dipulihara dan projek ini telah menepati Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS).Secara rumusannya, IMMOLIMB™ adalah ciptaan inovasi yang tercipta daripada bahan buangan terpakai bagi mengatasi masalah pergerakan kaki pesakit, memberikan keselesaan dan meningkatkan imej diagnostikpada tahapyang optimum.