Inovasi 'Solat Alert Software' (SAS) sebagai satu kaedah menggalakkan pengguna komputer menunaikan solat di awal waktu / Azizon Salleh … [et al.] - Salleh, Azizon; Ismail, Huzaimah; Yusoff, Kamariah; Zakaria, Azizah; Jaafar, Ahmad Faizar (Institute of Quality & Knowledge Advancement (InQKA), 2018)
Inovasi 'Solat Alert Software '(SAS) adalah satu perisian yang dibangunkan untuk memberi peringatan awal waktu solat dan menghalangpenggunaan komputer bila tiba waktu solat. Justeru itu pengguna komputer dapat menunaikan solat di awal waktu. Cara perisian ini berfungsi adalah dengan memaparkan peringatan dalam bentuk pesanan teks dan audio zikir di komputer sebelum waktu azan, kemudian diikuti dengan audio azan apabila masuk waktu solat dan setelah itu sistem windows akan 'log off', namun, alunan zikir akan diteruskan selama 10 atau 15 minit bergantung kepada setting olehpentadbir sistem (Admin). Had masa ini ditetapkan bagi mengelakkan pengguna dari 'log in 'pada waktu solat agar dapat memberi ruang kepada pengguna komputer solat di awal waktu. Pentadbir sistem juga boleh menetapkan waktu solat mengikut kawasan yang berbeza dengan merujukpangkalan data waktu solat rasmi Malaysia yang dibangunkan oleh JAKIM. Kelebihan perisian ini ialah sistem akan Jog off'secara automatik dan ini memberi ruang kepada pengguna komputer untuk berhenti dan menunaikan solat di awal waktu.