Budaya politik bumiputera di Sarawak kajian kes Sibu dan Sarikei / Awang Firdaus Awang Jaya, Dyg Sandhora Awg. Hamdani dan Surya Hj. Mohd. Alias - Awang Jaya, Awang Firdaus; Awg. Hamdani, Dyg Sandhora; Mohd Alias, Surya (Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Caw Sabah, 1994)
Menjelaskan bagaimana politik awal penduduk bumiputera bermula di Sarawak. Ia turut menerangkan tentang sejarah dan objektif penububan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Sarawak (PBB) dan Parti Bangsa Dayak Sarawak ( PBDS) . Selain daripada itu, perkembangan kedua-dua parti dari tahun 1987 bingga 1 Jun 1994 turut dikemukakan.