Kajian terhadap kepentingan dan penggunaan kawasan lapang bagi kawasan perumahan awam / Syamsuri Daud - Daud, Syamsuri (1999)
Pembangunan yang semakin rancak dijalankan, sedikit sebanyak memberi kesan terhadap pembinaan kawasan perumahan di negara ini. Justeru itu, perancangan pembinaan bagi suatu kawasan lapang harus dititikberatkan. Perancangan bagi kawasan lapang yang telah dijalankan di kawasan perumahan telah sedikit sebanyak memberi kesan kepada penggunaannya. Pihak Berkuasa Negeri telah menjalankan berbagai tindakan tertentu bagi menjalankan kerja-kerja perancangan untuk keperluan penduduk. Oleh yang demikian, perlulah ada satu piawaian yang baik bagi menjadikan perancangan yang dilakukan lebih berkesan. Namun, kawasan lapang yang telah disediakan perlu dikaji akan kemanfaatan serta tahap penggunaannya untuk mengenalpasti sejauh manakah kehendak-kehendak kawasan lapang telah dicapai. Kesimpulannya, kajian ini telah dapat membuktikan bahawa masalah ini sememangnya berlaku dan akhimya cadangan yang difikirkan wajar digariskan untuk memperbaiki masalah perancangan kemudahan di kawasan lapang tersebut.